Spolek Jedem dál, příští stanice Lovečkovice není asi potřeba na úštěcku představovat. Jedná se o skupinu dobrovolníků a nadšenců, kteří se od 80 let postupně snaží obnovit zaniklou trať Zubrnice – Lovečkovice – Úštěk. V posledních 2-3 letech a i možná díky finanční podpoře subjektu i fyzických osob nabral projekt na rychlosti a mnoho se toho událo. Ať už na úseku Zubrnice – Lovečkovice, tak hlavně na horním nádraží v Úšteku, kde došlo k mnoha stavebním úpravám nejen na kolejišti, ale i na budově skladu.

A protože jsem z tohoto projektu opravdu nadšen a moc jim fandím, snažím se původní trasu každý rok projít a podívat se jak, projekt postupuje. Ne jinak tomu bylo i letos. Start je jako obvykle v Zubrnicích, protože úsek Ústí – Zubrnice je normálně funkční a o víkendech v provozu pro zájemce o historické svezení.

Protože jsem šel po trati zhruba před rokem, věděl jsem přesně kam až je trať zrekonstruována. Nejvíc mě zajímalo, zda se stav posunul. Před rokem byla dotažena až k úseku v lese, kde bylo potřeba zrekonstruovat železné můstky překlenující lesní potok. Po tom co jsem dorazil k tomuto místu, zjistil jsem , že se zde nic neposunulo. Nejspíš to souvisí s tím, že spolek věnoval všechen svůj čas a energii na opravu kolejiště horního nádraží v Úštěku, kde se letos pracoval snad opravdu každou neděli.

Nezbývalo než tuto informaci přijmout a vydat se dál po nádherných loukách, které lemují původní trať. Pasou se zde krávy a je nutno přelézt elektrické ploty, které jsou pod napětím. Jinak železniční těleso je v této části docela v pořádku a obnova by neměla být snad moc náročná.

Na jedné z luk se nachází remízek a tak jsem se chtěl podívat, zda tam nerostou nějaké houby. Je to spíš takový ostrůvek, který strmě stoupá. Už už jsem chtěl vylézt do horní části, když tu mě napadlo prozkoumat ještě spodní část. A ke svému překvapení jsem narazil na obrovské hnízdo oranžových křemenáčů. Bylo to jako z pohádky. Od malých sotva vykukujících až po 10cm klobouky. Naplnil jsem jimi celou tašku a dost jich tam ještě musel nechat pro jiného houbaře.

Poté už to bylo přes pár luk do Lovečkovic. Bohužel místní restaurace měla tentokrát zavřeno a tak jsem musel vzít za vděk plechovkovým pivem z místního koloniálu. Další úsek jsem zvolil z Lovečkovic po zelené značce, která vás dovede až do Horního Vysokého a pak už po silnici až do Úštěku. Lesy v tomto úseku jsou dost poničené za poslední cca 3 roky, kdy velká část musela být vytěžena kvůli napadení kůrovcem. Vznikly tak celé plochy lesa bez stromů, což rozhodně neprospívá místnímu ekosystému.

WordPress Appliance - Powered by TurnKey Linux